Onze geschiedenis

Het Axelent verhaal - Een succesverhaal in beveiliging en innovatie

In de steeds groter wordende wereld van industrie en productie zijn er bedrijven die zich weten te onderscheiden, niet alleen door hun producten en diensten, maar ook door hun vermogen om de industrie en haar normen te veranderen. Wij bij Axelent denken graag dat we zo'n bedrijf zijn. Met sterke moed, passie en de wens om bij te dragen aan iets groters, heeft Axelent vanaf het begin een visie en ambitie gehad om bij te dragen aan beveiliging en deze te leveren op een nieuwe en innovatieve manier.  

Het verhaal van Axelent is een inspirerende reis van succes en doorzettingsvermogen. Het begon allemaal in de jaren 1990 in Hillerstorp, een klein stadje in Småland, Zweden. Daar begon het, de visie om een veiligere werkomgeving te creëren voor mensen die met machines en industriële processen werken.  

Met een sterk verlangen om de veiligheid te verbeteren en de risico's op ongevallen en verwondingen te minimaliseren, begon de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om mensen en apparatuur te beschermen tegen gevaarlijke situaties.  

In de loop der jaren is Axelent blijven groeien en hebben we ons productassortiment verder ontwikkeld. We hebben innovatieve oplossingen geïntroduceerd zoals X-Tray, een flexibele en eenvoudig te installeren kabelladderreeks, en X-Rail, een slim valbeveiligingssysteem. Deze producten zijn niet alleen een succes gebleken bij klanten en partners, maar hebben ook bijgedragen aan de versterking van Axelent als complete leverancier van veiligheids- en beschermingsoplossingen.  

Vandaag de dag is Axelent een wereldwijde ondernemingsgroep met vestigingen in meer dan 60 landen wereldwijd. Het is een enorme reis geweest, van de start in Småland met 6 werknemers tot vandaag de dag, met meer dan 350 werknemers, wereldwijd gevestigd. Het is een reis waar we bij Axelent allemaal trots op zijn en die ons fascineert. Ontwikkelen en groeien zit in het DNA van het bedrijf en is iets wat alle medewerkers bij Axelent dagelijks ervaren en van leren.  We zeggen meestal dat we bij Axelent als één grote familie zijn. Tegenwoordig is de familie behoorlijk uitgebreid, maar we zijn er nog steeds in geslaagd om het gevoel van saamhorigheid en participatie te behouden waar we zoveel waarde aan hechten.

We noemen het One Axelent. 

Hang met uw geschiedenis mee

  Axelents historia Folke och Hälge
 • 1990 Axelent wordt opgericht 1990

  In 1990 werd Axelent opgericht door de Axelsson broers Folke en Helge, samen met hun zonen Stefan, Johan, Per-Åke en Mikael. De naam Axelent is geïnspireerd op hun gedeelde achternaam, Axelsson.

 • 1991 - 1993 De familie groeit 1991 - 1993

  In 1991 beginnen de producten van Axelent te worden verkocht in Denemarken via een agent, en in 1993 is de eerste buitenlandse vestiging in Duitsland. Ongeveer tien jaar later richt Axelent daar een apart bedrijf op, Axelent GmbH.  

 • 1999 De familie groeit 1999

  De familie breidt uit als Axelent een bedrijf begint in Frankrijk.   

 • Nieuwe eigendomsvorm gecreëerd 2000

  De eerste tien jaar runden de vier neven Axelent, maar in het najaar van 2000 kochten Johan en Stefan de overgebleven neven uit het bedrijf. Stefan was toen 30 jaar oud en Johan 23 jaar. Ze besloten dat ze een externe CEO nodig hadden en dat werd Mats Hilding, die ook partner werd in het bedrijf. Sindsdien hebben ze gewerkt met verschillende expertises, Mats met inkoop en financiën, Johan met innovaties en Stefan met focus op markt en verkoop. Ze hebben altijd gewerkt aan een verenigd bedrijf en het combineren van hun vaardigheden. Al vroeg hadden ze een duidelijke visie dat het bedrijf wereldwijd zou worden.   

 • Verkoop gaat van start 2001

  Johan, Mats en Stefan sluiten hun eerste deal samen op 1 maart 2001. Inmiddels heeft het bedrijf een omzet van amper 60 miljoen en is het gevestigd in tien landen.   

 • De familie groeit 2002

  Axelent Engeland en Axelent USA worden in de familie verwelkomd. In 2003 vestigt Axelent zich ook in België.  

 • Axelent Engineering 2005

  In 2005 neemt Axelent de dochteronderneming Axelent Engineering over die zich richt op de automatisering van productieprocessen, wat belangrijk is om succesvol om te gaan met grote volumes. Voor de overname droeg Axelent Engineering de naam Hestra Automation, wat het resultaat was van een fusie tussen Nittorps Mekaniska en Hestra Mekaniska.  

   

  Lees meer over Axelent Engineering.

 • X-Guard wordt gelanceerd 2008

  Het baanbrekende product X-Guard wordt geboren, een flexibel en modulair beschermend scherm dat al snel een industriestandaard wordt. Het unieke ontwerp en de hoge kwaliteit van X-Guard openen deuren voor Axelent.  

 • De familie groeit 2009

  Axelent wordt gevestigd in Spanje.  

 • Nieuw productassortiment in kabelmanagement 2010

  Het productassortiment wordt verder uitgebreid met kabelladders en Axelent neemt de modernste productiefaciliteit voor kabelladders in Europa in gebruik.   

 • De familie groeit 2010

  Axelent Australië wordt verwelkomd in de Axelent familie.   

 • Nothinplaketten 2013

  Mats Hilding, Johan Axelsson en Stefan Axelsson ontvangen de "Nothinplaketten", de meest prestigieuze prijs in Zweden voor ondernemers in de regio Finnveden.   

 • Uitbreiding gaat door 2016

  Het Japanse kantoor wordt geopend en de omzet overschrijdt de 50 miljoen euro. Axelent Tecnel (tegenwoordig bekend als Axelent Italië) is nu volledig eigendom van Axelent.   

 • Uitgeroepen tot superbedrijf 2018

  Axelent wordt uitgeroepen tot een van de superbedrijven van het land door het zakenblad Veckans Affärer en wordt ook geëerd als een van de best presterende particuliere bedrijven in het Zweedse bedrijfsleven door het Bisnoden-netwerk.  

  Dit jaar wordt Axelent Safe-X ook onderdeel van de Axelent Groep.   

 • De familie groeit 2020

  Axelent opent zijn eigen logistieke centrum in Bangkok, Thailand. De Axelent Groep heeft nu meer dan 300 werknemers en is actief in bijna 50 landen.  

 • Axelent Solutions 2021

  Axelent Engineering breekt een van hun aanbiedingen af in PML en softwareverkoop en wordt opgesplitst in twee bedrijven, Axelent Solutions AB wordt opgericht.   

   

  Lees meer over Axelent Solutions.

 • Axelent Wire Tray 2021

  Axelent besteedt de verkoop van kabeldragers uit en er wordt een nieuw bedrijf opgericht - Axelent Wire Tray.  

   

  Lees meer over Axelent Wire Tray.

 • Lancering van aanrijbeveiliging 2022

  We lanceren een uniek aanrijbeveiligingssystem met de naam X-Protect. Het is een reeks modulaire stootbeveiligingen voor magazijnen en de industrie, en is de nieuwste toevoeging aan Axelent's assortiment veiligheidsproducten voor de werkplek.  

 • Nieuwe CEO 2023

  Karin Sandén Ahlqvist wordt benoemd tot nieuwe CEO voor Axelent AB.  

 • Lancering van Safety Design 2024

  We hebben ons nieuwe, intern ontwikkelde tekenprogramma Safety Design gelanceerd waarmee de klant snel een lay-outtekening kan krijgen met de benodigde producten voor het project. Dit platform vervangt ons oude tekenprogramma SnapperWorks.

 • De Zweedse Zakelijke Medailles ontvangen 2024

  Axelent was een van de negen die deze prijs ontvingen en de motivatie van de jury was als volgt: “Johan Axelsson en Stefan Axelsson krijgen de medaille omdat ze hun innovatieve veiligheidsproducten in recordtijd de wereld in hebben gebracht, met behoud van de Gnosjö-regio - en het familiegevoel in het bedrijf.”

  De medailles werden aan Johan en Stefan overhandigd door Prinses Christina, mevrouw Magnusson tijdens de jaarlijkse ceremonie van de Royal Patriotic Society in het Moderna Museet in Stockholm.

   

  Photo: Jonas Ekströmer / TT. © Kungliga Patriotiska Sällskapet 2024.

   

 • Toekomst

De reis met Axelent

Van toen tot nu