Mensen buiten houden of robots binnen?

In de afgelopen jaren zijn er vraagtekens geplaatst bij de effectiviteit van hekwerk rond industriële robots. Hoewel velen denken dat deze hekken robots volledig zouden moeten kunnen insluiten, ligt de realiteit genuanceerder.     
Er moet met verschillende factoren rekening worden gehouden:
  • Historisch ongeval: Historisch gezien waren hekwerken vooral bedoeld om mensen uit gevaarlijke gebieden te houden. Ongelukken met robots zijn echter vaak te wijten aan fouten of storingen, wat de noodzaak van uitgebreide veiligheidsmaatregelen benadrukt. Of wanneer mensen de gevarenzone betreden waarin de robot actief is.  
  • Risicobeoordeling: Voor het selecteren van de juiste veiligheidsmaatregelen, waaronder veiligheidshekken, is een grondige risicoanalyse nodig waarbij factoren zoals robotgrootte, snelheid en potentiële gevaren in overweging worden genomen.
  • Beperkte ruimte: De robot heeft een ruime werkruimte nodig zodat hij niet tegen het hekwerk botst tijdens het gebruik of een persoon raakt die recht voor een lichtscherm staat. Een "beperkte ruimte" is groter dan de "werkruimte" en kleiner dan de "beveiligde ruimte". Het dient om ervoor te zorgen dat er altijd een veiligheidsafstand blijft tussen de beveiligde en de "werkruimte"

Men moet echter begrijpen dat hekwerken in principe niet bedoeld zijn om verdwaalde robots tegen te houden. ISO 10218-2 laat duidelijk zien dat er andere maatregelen moeten worden genomen om de beweging van robots te beperken. Een machine- en systeemontwerp dat vertrouwt op afschermingen als "vangnet" is een fout ontwerp. Afscherming is in de eerste plaats bedoeld om mensen buiten te houden, niet de robot. . 

Om de juiste veiligheidsmaatregelen te kiezen, met inbegrip van afrasteringen, is een grondige risicobeoordeling nodig.

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en Kennis

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar 15 november om CET 11:00 uur.

Axelent Safety Webinar - "Nieuwe machineveiligheidsnormen en de machineregelgeving". 

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar 8 juni om CET 11:00 uur

Het onderwerp is "Van risicobeoordeling tot de keuze van beveiligers". 

SAVE THE DATE - Axelent Safety Webinar 25th of October at CET 11:00 am

The topic is “How industrial barriers help ensure safe traffic”

Axelents first Safety Webinar

Screwed, hinged, monitored, or locked? All question marks around removable parts and doors