Welke versie van een norm moet worden toegepast?

Het simpele antwoord is: de laatste versie die is goedgekeurd en gepubliceerd. Dat is echter mogelijk niet de enige versie die van toepassing is. Wanneer nieuwe versies van de EN- en EN ISO-normen door de normalisatie-instituten worden gepubliceerd, kan de vorige versie nog enige tijd in het Publicatieblad (PB) van de EU worden vermeld en zal deze normaal gesproken nog enige tijd haar "aanname van overeenstemming" behouden. 

 

Waarom hebben de normen een tijdsverschil?

Normen worden opgesteld en uitgegeven door normalisatie-instellingen, geen overheidsinstanties. Ze behoren tot de particuliere sector.

Na publicatie van een nieuwe versie van een norm bespreken de EU-autoriteiten of deze moet worden toegevoegd aan de lijst met normen voor de desbetreffende EU-richtlijn. Vaak gaan er enkele maanden voorbij voordat de nieuwe versie in de lijst met normen in het PB verschijnt.

Nog verwarrender is dat soms zowel de oude als de nieuwe versie van de norm in het PB staan vermeld. Dan kan een van beide een tijdje worden aangevraagd en toch CE-markering rechtvaardigen.

 

Welke norm moet een fabrikant dan hanteren?

Hoewel hierover meningsverschillen bestaan, raden wij u aan de laatste versie te gebruiken die is goedgekeurd en gepubliceerd door de normalisatie-organisatie, omdat deze de huidige stand van erkende technische regels weergeeft. Pas echter geen voorlopige of ontwerpnormen toe, omdat deze vaak nog wijzigingen ondergaan.


Bezoek onze Veiligheidshub om meer kennis op te doen over machineveiligheid. Of contact- of verkoopmensen om ons veiligheidsboek te krijgen, boordevol interessante veiligheidsonderwerpen!

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en Kennis

How strong must guard fencing be?

“Guards shall resist static and dynamic forces according to the risk assessment.” 

What does “presumption of conformity” mean?

How manufacturers may use a standard as evidence to correctly applied the regulation of EU 

When does machinery need a guard railing/fall protection?

In such cases workplaces are more than 500 mm above the floor. Read more... 

Is it required that access doors in safety fencing always open to the outside?

For machinery this is a part of the risk assessment. Consider the following: