Vol goede moed bij Cykelvasan ondanks de regen

De Vasaloppet is een klassieke langlaufrace over een afstand van 90 km van Sälen naar Mora. Sinds 2009 kunnen degenen die liever fietsen dan langlaufen hetzelfde parcours op twee wielen afleggen.

Team Axelent Cykelvasan)

 

 

De route voor de mountainbikers is bijna identiek aan die voor de langlaufers. Alle controlepunten zijn dezelfde. Dus als u altijd al eens hebt willen stoppen voor een kop hete bosbessensoep, maar geen langlaufer bent, krijgt u nu de kans op uw mountainbike.

Net als bij de normaleVasaloppet, zijn er verschillende opties van het fietsevenement. Alle deelnemers van Axelent deden mee aan de Cykelvasan 90, die de volledige 94 km beslaat en de eliteklasse is. Axelent had maar liefst 26 deelnemers uit drie landen.

De race van dit jaar was de elfde keer en het is onmogelijk om erover te schrijven zonder het weer te noemen. De foto op de cover is overduidelijk. De meeste deelnemers aan het evenement worstelden in stromende regen die het toch al uitdagende parcours veranderde in een modderig moeras. De snelste fietsers die zich gekwalificeerd hadden voor de vroege startgroepen hadden geluk, want velen van hen waren gefinisht voordat de regen begon. Enkele deelnemers van Axelent hoorden bij deze groepen; omdat zij eerder in het jaar hadden deelgenomen aan kwalificatieraces. Maar de overgrote meerderheid moest de hele race in de regen vechten en door de modder ploeteren.

Emma Johnsson Cykelvasan

 



Uitdagend terrein

Emma Johnsson was een van de Axelent vertegenwoordigers op de fiets. Emma is geen beginner in het zadel en heeft ook meegedaan aan een andere grote wielerwedstrijd in Zweden, de Halvvättern. Dit 150 kmlange parcours volgt de oevers van het Vätternmeer. Terwijl de Cykelvasan mountainbiken in zwaar terrein is, gaat de Halvvättern over asfaltwegen en hebben de deelnemers racefietsen.

En dat, weet Emma nu, zijn twee heel verschillende fietsstijlen.
“Het was helemaal niet wat ik verwachtte. Afgezien van het feit dat je op een fiets zit, zijn er vrijwel geen gelijkenissen tussen de twee. Met wedstrijden over de weg kun je meestal in een goed ritme komen. Bij de Cykelvasan reden we in zwaar terrein en kon je geen seconde ontspannen. Ik ben veel meer gewend aan fietsen op geasfalteerde wegen en ik heb voor de gelegenheid een hybride fiets gekocht. Het werd al snel duidelijk dat dit geen optimale keuze was. Voor dit soort terrein heb je een echt goede mountainbike nodig,” zegt Emma.

Wat heeft een doorgewinterde wielrenner verleid om mee te doen aan een stoere MTB-wedstrijd?
“Er is iets speciaals aan de Vasaloppet. Ik weet dat ik de wedstrijd nooit op ski's zou kunnen afleggen, dus greep ik de kans om het 90 km-lange parcours te fietsen,” vertelt Emma Johnsson.

Hoe is het Emma vergaan in de regen? Ondanks haar fietskeuze en het vreselijke weer, heeft ze de finish gehaald. Maar het is het sociale aspect van het evenement dat voor blijvende herinneringen zorgt.
"Wat ik het meest waardeer, is dat ik dit samen met alle anderen kan doen. Er deed een grote groep van Axelent mee en de kameraadschap was fantastisch. Tijdens de wedstrijd waren er ook blije gezichten. Ik heb onderweg met veel mensen gesproken en de sfeer was werkelijk heel vriendelijk. Het was geweldig om alle mensen te zien die ons toejuichten bij het passeren van de finish in Mora, ondanks het slechte weer en het late tijdstip. Dat gaf me de laatste energiestoot die ik nodig had om nog even aan te kunnen zetten. Maar om eerlijk te zijn weet ik niet zeker of ik het nog een keer wil doen. Het was een leuke ervaring, maar ik denk dat ik liever op het asfalt fiets,” zegt Emma Johnsson met een lach.

Zou u liever X-News in PDF-formaat lezen?

Download X-News hier!

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en 2019