Fietsen naar Parijs voor ernstig zieke kinderen

Team Rynkeby – God Morgon (TR-GM) maakt deel uit van een jaarlijks Europees liefdadigheidsevenement dat geld inzamelt voor kinderen met kanker en hun families. Meer dan 2000 deelnemers in 54 teams uit zeven landen namen dit jaar deel, allemaal fietsten ze naar Parijs via verschillende routes. Axelent sponsort TR-GM Jönköping, een van de 16 Zweedse teams, en de zwarte met gele X staat op de rechter schouder van de fietser.

Het begon allemaal in Denemarken in 2001 toen Knud Vilstrup bij Rynkeby Foods het idee kreeg om zijn eigen gezondheid te verbeteren en de finish van de wereldberoemde Tour de France te kunnen zien. Hij wilde een groep fietsers verzamelen om gezamenlijk van Ringe in Denemarken naar Parijs in Frankrijk te fietsen. Hij dacht dat Rynkeby Foods ze wel zouden kunnen sponsoren met wat vruchtensap dat het bedrijf produceert. Knud nam contact op met het management van Rynkeby Foods, die ermee instemde het team te sponsoren met niet alleen vruchtensap, maar ook met €7000, zodat Knud en zijn fietsmaten van start konden... op voorwaarde dat het team zou bestaan uit ten minste tien personen. Het idee van Knud werd enthousiast onthaald en het jaar erop stonden 11 wielrenners en een materiaalman klaar voor de reis van 1200 km van Ringe naar Parijs. De naam van het team was Team Rynke.

Team Rynkeby (1)

 

 

Team Rynke – succesvolle sponsoring

Maar het was niet alleen Rynkeby Foods die geïnteresseerd was in het sponsoren van de nieuwe onderneming. Team Rynke was zo succesvol in het aantrekken van sponsoring dat het bij terugkomst in Denemarken €5000 overhad aan niet-bestede sponsorgelden. Er werd besloten om dit geld te doneren aan de kinderkankerafdeling van het universitaire ziekenhuis van Odense. En zo is het allemaal begonnen. Hoewel dit fantastische project niet begonnen is als liefdadigheidsproject, hebben Knud en de anderen gezien welk potentieel het heeft. Er wordt elk jaar meer geld opgehaald voor diegenen die dit het hardste nodig hebben.

Gedurende vele jaren hadden de teams uit de verschillende landen allemaal dezelfde naam, Team Rynkeby. De vruchten-drankenfabrikant Rynkeby Foods A/S werd in 2016 verkocht aan het Duitse vruchtensapbedrijf Eckes-Granini. Als gevolg van de reorganisatie die plaatsvond, is het nu het merk God Morgon van Eckes-Granini dat ervoorzorgt dat al het geld dat wordt ingezameld door Team Rynkeby in Zweden, Noorwegen en Finland nog steeds naar de ondersteuning van ernstig zieke kinderen gaat. Dus hoewel de namen lokaal verschillen, is Team Rynkeby nog steeds de algemene naam voor de wielerploegen die geld inzamelen voor een goed doel.

Finish in Parijs

Op 6 juli 2019 kwamen alle 54 teams aan op de ChampsÉlysées, het laatste deel van hun lange reis.
“Iedereen zal vanavond met veel enthousiasme feest vieren, maar er zal ook een vleugje melancholie zijn. Het is ongelooflijk intens geweest de afgelopen weken en wanneer de fietsers morgen wakker worden, hoeven ze niet langer hun wielrennersoutfit aan te trekken voor weer een dag op de weg. Velen van hen zullen zich een beetje leeg voelen", zegt Carl Erik Dalbøge, directeur van het Team Rynkeby Fund.

Eind september zal Team Rynkeby Fund publiceren hoeveel geld de teams dit jaar hebben binnengehaald ter ondersteuning van ernstig zieke kinderen in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, de Faeröer, IJsland en Duitsland. Vorig jaar was dat een indrukwekkende €10,6 miljoen.

Zou u liever X-News in PDF-formaat lezen?

Download X-News hier!

Gerelateerde artikelen

Meer hulpbronnen zoeken en 2019