Hoofdstuk 3.5
Veilige toegang tot grote machinesystemen
Tegenwoordig worden grote machinesystemen vaak omheind met een hekwerk. De geïntegreerde machines achter het hekwerk kunnen productiemachines, transportbanden, robots, enz. omvatten en een hele fabriekshal beslaan of zich uitstrekken over meerdere verdiepingen van een gebouw. Geautomatiseerde magazijnen hebben ook combinaties van S/R-machines, transportbanden en verpakkingssystemen. In dit hoofdstuk leer je over de veiligheidsmaatregelen en normen die nodig zijn om veilige en efficiënte toegang tot deze complexe systemen te garanderen.
Geïntegreerde productiesystemen
Deze systemen zijn vaak ontworpen met taakzones die onafhankelijk van elkaar kunnen werken, wat efficiënte werkstromen bevordert. Veiligheidsfuncties, zoals aanwezigheidssensoren en waarschuwingssignalen, zorgen voor bescherming van de werknemers en naleving van de (EN) ISO 11161 norm.
Geïntegreerde productiesystemen zijn zo geprogrammeerd dat individuele stations autonoom taken kunnen uitvoeren. Een verpakkingsmachine kan bijvoorbeeld onafhankelijk functioneren van een robot die er materiaal aan toevoert, terwijl een uitvoerband afzonderlijk of met tussenpozen kan werken op basis van de verpakkingsuitvoer.
Als er zich een probleem voordoet in één taakzone, kan dit vaak worden opgelost zonder het hele systeem of naburige zones stil te leggen. Deze aanpak minimaliseert stilstand en verhoogt de productie-efficiëntie. Bovendien maakt deze onafhankelijkheid modulaire systeemupgrades mogelijk, waardoor de activiteiten klaar zijn voor de toekomst door een naadloze integratie van geavanceerde technologieën mogelijk te maken. Op dezelfde manier kunnen aanpassingen of zelfs bepaalde onderhoudstaken worden uitgevoerd zonder de algehele werking te verstoren, waardoor een naadloze workflow behouden blijft.

Individuele veiligheidsfuncties
Om dergelijke veelzijdige bedieningsconcepten te kunnen gebruiken, moet elke taakzone zijn eigen veiligheidsvoorzieningen hebben, zodat arbeiders een zone kunnen binnengaan en werken terwijl de rest van het systeem blijft draaien:
Hieronder staan voorbeelden van veiligheidsfuncties die kunnen worden geïmplementeerd:
- Aanwezigheidssensoren zoals lichtschermen, laserscanners en contactmatten binnen de gevarenzones om een werknemer te detecteren en de gevaarlijke handeling te stoppen.
- Individuele deuren resetten en openen terwijl andere vergrendeld blijven.
- Overschakelen naar een instelmodus in één taakzone terwijl de andere in automatische modus blijven werken.
- Hekwerk binnen het omheinde gebied om te voorkomen dat een werker migreert naar een taakzone die automatisch blijft lopen.
Dit brengt tal van veiligheidskwesties met zich mee die zorgvuldig overwogen moeten worden. In 2008 publiceerde ISO een norm die veel waardevolle regels bevat voor de veiligheid van geïntegreerde productiesystemen - (EN) ISO 11161.
Een van de moeilijkste risico's om mee om te gaan is dat een systeemonderdeel opnieuw kan opstarten of per ongeluk kan worden gestart terwijl er nog iemand in het systeem zit. Om dat te voorkomen, zijn er verschillende strategieën ontwikkeld om werknemers te beschermen tijdens dergelijke “toegang voor het hele lichaam”.


Een illustratie van een fabrieksplattegrond toont verschillende machines en veiligheidssystemen. De indeling bevat vijf genummerde machines: twee grote sleutelvormige gereedschappen (1 en 4), een transportband (2), een vierkante machine (3) en een rechthoekige besturingskast (5).